Всеки от минувачите се спираше и питаше с почуда - какво

...
Всеки от минувачите се спираше и питаше с почуда - какво
Коментари Харесай

Спецченгета с автомати пазят бургаски музей, а отвън - дълги соц опашки

Всеки от минувачите се спираше и питаше с почуда - какво раздават тук

Соц опашки се извиха пред Археологическия музей в Бургас в Нощта на музеите. Навсякъде в отворените културни институции с безвъзмезден вход имаше интерес, само че тук се наложи да бъдат изпратени чиновници от Сектор " Специални тактически дейности " към ОДМВР-Бургас.

Всеки от минувачите се спираше и питаше с почуда - какво раздават тук, че толкоз народ се е наредил начело. Оказа се, че няма нито безвъзмездни кебапчета, нито рибена супа или нещо сходно. Хората са пристигнали, с цел да видят Панагюрското златно богатство.
 Спецполицаите дружно с шефа на музея Милен Николов и заместник-кмета Диана Саватева
Напливът на гости бе голям и продължаваха да идват още. Част от тях бяха довели и децата си, с цел да им покажат копието на Панагюрското златно богатство. То е експонирано в зала „ Трезор “ на Археологическия музей на бул. „ Алеко Богориди “ 21 от 18 май до 30 август. Това е единственото музейно копие, което е цялостен аналог на оригинала. Изработено е от чисто 23-каратово злато. Предметите са благосъстоятелност на Националния исторически музей – София, откъдето общително предоставиха опцията бургазлии да се насладят на това най-изящно и богато тракийско богатство.
Панагюрското богатство е намерено през 1949 година на 2 км от Панагюрище. Състои се от 9 златни предмета с общо тегло малко над 6 кг – ритони, кани-ритони, амфора и една фиала.


Днес се допуска, че това богатство е от края на IV - началото на III в. прочие Хр., и е принадлежало на тракийски цар от племето на одрисите, като е взело участие в религиозни церемонии.
Съдовете са с разнообразни изображения. Представени са редица древногръцки божества и герои – Хера, Атина, Афродита, Аполон, Артемида, Дионис, Силен, Нике, Херакъл, Тезей, Парис, вакханката Ериопа. Има изображения на крилати сфинксове и амазонки.
Фиалата от съкровището е с декорация от африкански глави.
Панагюрското богатство е най-известното тракийско богатство. То е гостувало в Рим, Париж, Мюнхен, Лондон, Съединени американски щати, Япония, Швеция и доста други.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР